Η...φιλοσοφική άποψη ορισμένων ότι «ο χώρος είναι όπως τα λεφτά και όσα κι αν έχουμε, πάντα θα θέλουμε παραπάνω» και πως είναι όλα θέμα "έξυπνων λύσεων", ελάχιστη μάλλον παρηγοριά μπορεί να σας προσφέρει, εκείνες τις φορές που παρατηρώντας τα ασφυκτικά γεμάτα δωμάτια θέλετε να τα γκρεμίσετε, να τα πυρπολήσετε ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, απλά να τα ...εγκαταλείψετε τρέχοντας. Αλλά δυστυχώς ούτε να τρέξετε δεν μπορείτε εκεί μέσα… Το μόνο που μπορείτε, είναι να πηγαίνετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο οπισθοχωρώντας προσεκτικά στις μύτες, για να μη σκουντουφλήσετε πάνω στα έπιπλα. :)


Γιατί άραγε "μόνο εσείς" δεν μπορείτε να τα καταφέρετε;;;; Πολύ απλά γιατί τις πιο πολλές φορές, αυτές οι εκπληκτικές εικόνες «άνεσης» σε χώρους ελάχιστων τετραγωνικών, δεν είναι στην πραγματικότητα διακοσμητικές αλλά αρχιτεκτονικές προτάσεις.
Που σημαίνει ότι βασικά στοιχεία που δημιουργούν την αίσθηση... «ζούμε σαν σε γήπεδο μέσα στο δυάρι», δεν αφορούν την εκ των υστέρων εσωτερική διαμόρφωση - διακόσμηση του χώρου αλλά σε στοιχεία που έχουν ήδη ληφθεί υπόψη, όταν ακόμα το δυάρι βρισκόταν στα ...τούβλα. Σ΄ αυτές τις «άνετες» εικόνες π.χ έχουν εκ των προτέρων προβλεφθεί εσοχές για ορισμένα εντοιχισμένα έπιπλα, συρόμενες εσωτερικές πόρτες, έχει μελετηθεί το σημείο των παραθύρων, όπως κι εκείνο των σωμάτων θέρμανσης και πολλές ακόμα, καθόλου "λεπτομέρειες", που σαφώς εξοικονομούν χώρους.


ΧΡΩΜΑ

Σε καμιά επίσης περίπτωση δεν σας επιτρέπεται να «φορτώσετε» τα πατώματα με πολύ σκούρα χαλιά. Σε παλιά σπίτια που διαθέτουν σκουρόχρωμα μωσαϊκά, κακόγουστα πλακάκια ή φθαρμένα πατώματα, μια ιδέα είναι να τα αντικαταστήσετε με έτοιμα ανοιχτόχρωμα φύλλα παρκέ. Είναι μια σχετικά οικονομική λύση και χωρίς ιδιαίτερη φασαρία στην τοποθέτηση κι ακόμη πιο απλή ιδέα να «καλύψετε» το σκούρο πάτωμα με ανοιχτόχρωμα ψάθινα χαλιά. Θα τα βρείτε σε όλα τα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, είναι πάρα πολύ κομψά, πρακτικά στο καθάρισμα και μπορούν να μείνουν στη θέση τους και το καλοκαίρι, χωρίς να δείχνουν καθόλου αντιαισθητικά.
Πέρα από τις αποχρώσεις των τοίχων, καθοριστικό είναι και το χρώμα επίπλων και υφασμάτων. Το λευκό και οι πολύ απαλές μπεζ όπως και όλες οι παλ αποχρώσεις, οι πλέον ενδεδειγμένες για μικρά δωμάτια, αλλά σίγουρα όχι και οι πιο πρακτικές και "ζεστές", αν δεν τις συνδυάσετε με έντονους χρωματισμούς στα υφασμάτινα στοιχεία κάθε χώρου. Εξάλλου ότι το καθιστικό σας μοιάζει με ...χωλ, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι πρέπει να θυμίζει και προθάλαμο «νοσοκομείου».... Φυσικά καμία διακοσμητική θεωρία δεν θα σας απαγορεύσει να χαρείτε έναν μόνον τοίχο ή κάποια επιλεγμένα σημεία σε σκούρο χρώμα, τον υπέροχο σκούρο μπλε καναπέ σας, ή να ακουμπάτε τον καφέ σας στο κατάμαυρο ινδικό τραπεζάκι…. Απλά σε γενικές γραμμές και ειδικά σε ότι καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια (τραπεζαρία, βιβλιοθήκες κλπ) αποφύγετε το πολύ σκούρο χρώμα του ξύλου, όπως και τις βαριές σκούρες κουρτίνες.
ΕΠΙΠΛΑ
Πόσα ακριβώς, ποιά και που;

Αν καλά καλά δεν χωράτε εσείς και τα βασικά, είναι προφανές ότι δεν περισσεύει εκατοστό για περιτές «φιγούρες». Τραπεζάκια και παρατραπεζάκια γεμάτα διακοσμητικά, ξύλινα μπαουλάκια γεμάτα άχρηστα αντικείμενα, μικρές και μεγαλύτερες βιτρίνες γεμάτες ασημικά και πορσελάνες, που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, την συλλογή στους τοίχους απ΄ όλα τα σουβενίρ που έχετε μαζέψει από τα ταξίδια σας και γενικά αυτή την εικόνα "καλώς ήρθατε στο μουσείο μας", αφήστε την για την έπαυλη που θα χτίσετε όταν γίνετε πλούσιοι…. :)
Όσο λιγότερα υπάρχουν σ΄ ένα μικρό δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερο θα δείχνει και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα έπιπλα, αλλά για κάθε είδους αντικείμενα.
Και φυσικά κανένας δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσει ότι οι μικροί χώροι ασφυκτιούν ακόμα περισσότερο, όταν διακοσμηθούν αποκλειστικά με ογκώδη έπιπλα και σκουρόχρωμα υφάσματα.
Γενικά, πλαισιώνοντας ανοιχτόχρωμα και "ελαφρά" έπιπλα με έντονου χρωματισμού υφάσματα θα έχετε πολύ ευκολότερα σε ό,τι αφορά τους συνδυασμούς ένα πολύ πιο πετυχημένο αποτέλεσμα απ΄ ότι λειτουργώντας αντίστροφα.
Γενικά, πλαισιώνοντας ανοιχτόχρωμα και "ελαφρά" έπιπλα με έντονου χρωματισμού υφάσματα θα έχετε πολύ ευκολότερα σε ό,τι αφορά τους συνδυασμούς ένα πολύ πιο πετυχημένο αποτέλεσμα απ΄ ότι λειτουργώντας αντίστροφα.


Γενικά η ...κλασσική ιστορία "τραπεζαρία με μερικές ασορτί καρέκλες" είναι κάτι που, όταν το μέγεθος του χώρου δεν την αντέχει, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κακόγουστη και άχρηστη τελικά επιλογή. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αντικαταστήσετε αυτή την πατροπαράδοτη διάταξη και το πρώτο και βασικό είναι να παραδεχθείτε ότι μια τραπεζαρία για να αναδεικνύεται και κυρίως για να είναι λειτουργική, για τη χρήση που έχει σχεδιαστεί, απαιτεί χώρο. Επίσης, αν δεν είστε ο τύπος που κάθε μέρα μπαινοβγαίνει κόσμος σπίτι σας, αναρωτηθείτε κάθε πότε την χρησιμοποιείτε.
Αν η απάντηση είναι 3-5 άντε 10 φορές τον χρόνο, τότε σίγουρα δεν αξίζει να δεσμεύετε μ΄ αυτήν μεγάλο μέρος από τον πολύτιμο καθημερινό σας χώρο. Αν το τραπέζι της τραπεζαρίας σας βρίσκεται στριμωγμένο μαζί με κάποιες από τις καρέκλες του με τρόπο που για να καθήσει κάποιος πρέπει να κάνει ...μετακόμιση, δυο ακόμα καρέκλες λίγο πιο πέρα και η επόμενη κάνει χρήση ...κρεμάστρας στο υπνοδωμάτιό σας, είναι προφανές ότι απλά, δεν είναι αυτό το κατάλληλο έπιπλο για τους χώρους σας. Ένα ανοιγόμενο τραπέζι-κονσόλα είναι η λύση για όταν έχετε καλεσμένους για φαγητό, επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιείται και ως γραφείο όποτε το χρειάζεστε ή και γιατί όχι και για τα καθημερινά γεύματα, αν στην επίσης μικρή κουζίνα σας δεν χωρά τραπέζι.
Στη πραγματικότητα ένας κανονικού μεγέθους τριθέσιος δεν χωρά με άνεση παραπάνω από δύο άτομα, όμως κατά κανόνα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από όσο δύο μικρές πολυθρόνες ή καρέκλες.
Αντικαταστήστε τον λοιπόν, αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, με μικρότερα καθίσματα πολυθρόνες, καρέκλες, ταμπουρέ ή σκαμπώ με αποθηκευτικούς χώρους, πετάξτε και μερικές μαξιλάρες, δήθεν ανέμελα δήθεν τυχαία στο πάτωμα και ...χίλιοι καλοί θα χωρέσουν. :)
Επίσης "μύθος" η εντύπωση ότι ένας καναπές γωνία, απαιτεί το καθιστικό σας να είναι τεραστίων διαστάσεων. Ίσως συνέβαινε όταν πρωτοεμφανίσθηκαν στην αγορά επίπλων, όμως σήμερα πια μπορείτε να βρείτε ή και να παραγγείλετε στις δικές σας διαστάσεις, αυτόν που ταιριάζει ακριβώς στο χώρο σας. Στα διακοσμητικά υπέρ αυτής της λύσης, ότι θα υπάρχει ένα μόνο κεντρικό κομμάτι στο δωμάτιο κι όχι περισσότερα μικρά, κάτι που ελευθερώνει οπτικά τον χώρο. Πιθανό μειονέκτημα που πρέπει να μελετήσετε, το ιδιο που συμβαίνει με όλους τους καναπέδες, το πόσα δηλαδή παραπάνω καθίσματα σας εξασφαλίζουν στην πραγματικότητα και αν η επιλογή αυτή αξίζει τον κόπο, ανάλογα με τον χώρο που θα θυσιάσετε.

Αντί λοιπόν σ΄έναν τέτοιο χώρο, να τοποθετήσετε μια καρέκλα δίπλα σ΄ ένα τραπεζάκι για κάποιον «μοναχικό» που θα σας επισκεφτεί, τολμήστε να …χτίσετε ένα καναπεδάκι, το εσωτερικό του οποίου μπορεί να είναι κενό κι ένας ακόμη πολύτιμος αποθηκευτικός χώρος. Αν εσείς δεν τα καταφέρνει σε τέτοια, ένας ειδικός σε τέτοιες εργασίες δεν θα χρειαστεί πάνω από 1-2 ημέρες και το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ειδικά αν αυτού του τύπου η κατασκευή, μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στον ένα και μοναδικό καναπέ σας, το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά κι αυτή θα γίνει η αγαπημένη σας γωνιά για ...χουζούρεμα.

Με την ίδια απλή λογική που ορίζει ότι μια γωνιακή ντουζιέρα "απελευθερώνει" το στενόχωρο μπάνιο σας, κινηθείτε και για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, αξιοποιώντας όπου είναι δυνατόν τα γωνιακά έπιπλα.
ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Δεν είναι σίγουρα το πιο εύκολο, ούτε και από τις πλέον οικονομικές λύσεις, όμως αν το κρίνετε αναγκαίο και υπάρχει η χωροταξική δυνατότητα, δημιουργείστε επιπλέον παράθυρα. Το φυσικό φως, είναι από τα πλέον αναντικατάστατα στοιχεία που βοηθούν πολύ ένα μικρό χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και πιο άνετος.
Χρησιμοποιείστε λεπτά υφάσματα για τις κουρτίνες, προσανατολείστε τα κεντρικά σημεία συγκέντρωσης του σπιτιού ανάλογα με το σημείο που περνάτε τις περισσότερες ώρες σας (καναπές, τραπεζαρία, γραφείο κλπ.) στα σημεία με τον καλύτερο φυσικό φωτισμό και μοιράστε τον τεχνητό ανάμεσα σε δυνατά φωτιστικά στην οροφή αλλά και φωτιστικά δαπέδου και επιτραπέζια, με τρόπο που συνολικά σε κάθε σημείο του δωματίου να υπάρχει επαρκής φωτισμός.
Χρησιμοποιείστε λεπτά υφάσματα για τις κουρτίνες, προσανατολείστε τα κεντρικά σημεία συγκέντρωσης του σπιτιού ανάλογα με το σημείο που περνάτε τις περισσότερες ώρες σας (καναπές, τραπεζαρία, γραφείο κλπ.) στα σημεία με τον καλύτερο φυσικό φωτισμό και μοιράστε τον τεχνητό ανάμεσα σε δυνατά φωτιστικά στην οροφή αλλά και φωτιστικά δαπέδου και επιτραπέζια, με τρόπο που συνολικά σε κάθε σημείο του δωματίου να υπάρχει επαρκής φωτισμός.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Τώρα μάλιστα… Τα πιάσαμε τα λεφτά μας…:) Άντε τα δωμάτια ...καταφέραμε να τα κάνουμε να δείχνουν «στο μάτι» μεγαλύτερα. Με την μία και μοναδική ντουλάπα σας όμως, πως ακριβώς θα γίνει να χωράει περισσότερα;;; Απλά ....δεν θα γίνει!!! :)
Γι΄ αυτό βασικός κανόνας, είναι να βγάλετε από το σπίτι ΟΛΑ όσα δεν χρησιμοποιείτε!! Και ο κανόνας αυτός ισχύει για κάθε είδους αποθηκευτικό χώρο και πάσης φύσεως αντικείμενα.
Από την ντουλάπα σας με τα ένα σωρό ρούχα και παπούτσια που δεν σας κάνουν πια ή που δεν σας αρέσουν, μέχρι τα ντουλάπια της κουζίνας, μέχρι το ντουλαπάκι του μπάνιου, γεμάτο άδεια ή άχρηστα μπουκαλάκια, μέχρι το κουτί με τα μπιζού της δεκαετίας του 80 που ξέρετε καλά πως ποτέ δεν θα τα ξαναφορέσετε, μέχρι το σύνθετο γεμάτο κλασικές πορσελάνες και κρύσταλλα που ποτέ δεν χρησιμοποιούνται, μέχρι και το καλάθι για τα περιοδικά που περιέχει εκδόσεις του 1960, μέχρι ...μέχρι….
Για τίποτα το οποίο δεν σας είναι πραγματικά χρήσιμο, δεν περισσεύει χώρος μέσα σ΄ ένα μικρό σπίτι και η διάθεση ...ρακοσυλλέκτη, που σας κυριεύει κάθε φορά που αποφασίζετε εκείνο το «ξεκαθάρισμα», όπως και το άλλοθι του "πόσο συναισθηματικά δεμένοι" είστε με όλα αυτά, πρέπει οριστικά να σας εγκαταλείψουν. Αν υπάρχει πατάρι, τοποθετήστε εκεί όσα δεν χωράνε αλλού ή πιθανόν σε κάποια εξωτερική αποθήκη ή ακόμα καλύτερα πακετάρετε όλη την «πολύτιμη σαβούρα» και δώστε χαρά σε κάποιους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη όλα αυτά τα περιττά και άχρηστα για εσάς. xariseto.gr
Για να βολέψετε ότι θα απομείνει, χωρίστε ντουλάπες και ντουλάπια με επιπλέον πρόσθετα ράφια, χρησιμοποιείστε τις μοντέρνες λύσεις με κρεμαστά επιπρόσθετα χωρίσματα για ρούχα που δεν χρειάζονται κρεμάστρες, τσάντες, αξεσουάρ κλπ που κυκλοφορούν στην αγορά και μέσα σε όποια έπιπλα είναι δυνατόν, δημιουργήστε μικρές, έξυπνες αποθήκες. Σκαμπώ που στο εσωτερικό τους θα αποθηκεύσετε κάθε είδους αντικείμενα, καναπέδες και κρεβάτια με χώρο για τα παπλώματα, τις κουβέρτες σας, κλπ.

Δεν υπάρχει για παράδειγμα κανένας νόμος που να ορίζει ότι το περιεχόμενο μιας βιβλιοθήκης ή μιας σειράς ραφιών πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται σε δημόσια θέα ή ότι οφείλει να περιλαμβάνει αποκλειστικά βιβλία, cd και διακοσμητικά. Τοποθετείστε εκεί, μέσα σε απλά κουτιά που μπορείτε εξωτερικά να διακοσμήσετε με χαρτί, ύφασμα κλπ όλα σας τα μικροαντικείμενα και αν θέλετε να παρέμβετε ακόμα πιο διακοσμητικά και όχι μόνο χρηστικά, κρεμάστε μπροστά μια εντυπωσιακή κουρτίνα, δημιουργώντας πανεύκολα μια αληθινά πρωτότυπη και όμορφη κατασκευή.


Η πρόταση φυσικά δεν είναι να «ντύσετε» έναν μικρό χώρο από πάνω μέχρι κάτω με ράφια ή ντουλάπια, "πνίγοντάς" τον. Όμως σε κάποια σημεία μπορεί να γίνει και είναι απίστευτα λειτουργικό. Το ίδιο ακριβώς πιο λειτουργική και βολική θα γίνει και η κουζίνα σας μ΄ αυτόν τον τρόπο. Ξεφύγετε από την καθιερωμένη διάταξη που ορίζει μέχρι ποιο ύψος θα τοποθετηθούν ντουλάπια, δημιουργείστε επιπλέον χώρους για αντικείμενα που σπάνια χρησιμοποιούνται, αλλά που πρέπει να υπάρχουν για εκείνη την εκνευριστική ώρα της …«ανάγκης» και αφήστε ...στο ύψος σας αποκλειστικά εκείνα που χρειάζεστε καθημερινά. Τολμήστε ακόμη και να κρεμάσετε κάποια ογκώδη σκεύη που καταλαμβάνουν, χωρίς να χρησιμοποιούνται συχνά, τον περισσότερο χώρο από τα ντουλάπια σας αν αυτή είναι η μόνη λύση για να τα αποσυμφορήσετε.
ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ακόμη κι αν κοστίσει παραπάνω απ΄όσο ένα έτοιμο έπιπλο, είναι πάρα πολλές φορές η λύση που ...μια για πάντα θα σας εξασφαλίσει λειτουργικότητα και άνεση σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού.

Είτε πρόκειται για ένα κρεβάτι ειδικά σχεδιασμένο με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, έναν αντίστοιχο καναπέ, μια ειδική κατασκευή ανοιγόμενου τραπεζιού, είτε θέλετε να διαμορφώσετε ένα εσωτερικό "πατάρι" σε κρεβατοκάμαρες, παιδικά δωμάτια κλπ. είτε ένα ειδικό έπιπλο για την κουζίνα, το μπάνιο κλπ.
Για όλες αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις, πάρτε αρκετές προσφορές αφού οι τιμές των επαγγελματιών πολύ συχνά διαφέρουν, επιλέξτε ξύλα και γενικά υλικά αντοχής μεν αλλά όχι ιδιαίτερης ποιότητας εκεί που δεν σας χρειάζεται και εάν εσείς αναλάβετε το βάψιμο - επεξεργασία το κόστος θα μειωθεί ακόμη παραπάνω.
Όμως μπορείτε να κάνετε αρκετά για να βελτιώσετε την κατάσταση.
Εκμεταλλευθείτε και το τελευταίο εκατοστό, απαλλαγείτε από κάθε άχρηστο και περιττό και εξαντλήστε κάθε δυνατότητα που σας παρέχει η σύγχρονη αγορά επίπλων και ειδών σπιτιού.
Εκμεταλλευθείτε και το τελευταίο εκατοστό, απαλλαγείτε από κάθε άχρηστο και περιττό και εξαντλήστε κάθε δυνατότητα που σας παρέχει η σύγχρονη αγορά επίπλων και ειδών σπιτιού.
Με λίγη μελέτη και καλή διάθεση θα δείτε, ότι όλα θα χωρέσουν τελικά και εσείς μέσα σ΄ αυτά... Για τις "στριμωγμένες" πάντως ώρες, θυμηθείτε την άποψη που υποστηρίζει ότι "...είναι πολλές οι φορές που τα ελάχιστα αρνούνται να συνυπάρξουν μέσα στο χάος. Πολύ περισσότερες από εκείνες τις φορές που τα πολλά κι αγαπημένα, μια χαρά ταξινομούνται αγκαλιά....." και χωρίς να ξεχνάτε στιγμή πως τα πραγματικά αναγκαία και απαραίτητα σεαυτή την ζωή που συμπεριλαμβάνονται στην γενικότητα "πράγματα" είναι λίγα. Πολύ λίγα...